petak, 24. travnja 2009.

Iz medija: Nastavak blokade Filozofskog i Fakulteta političkih znanosti

Od ministra se traži da dođe na plenum i prizna tu metodu pregovora kao legitimnu.

Studenti Filozofskog fakulteta i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, koji i danas blokiraju nastavu, ističu da ustrajavaju u svojim zahtjevima i da neće odustati od blokade do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Studenti Filozofskog fakulteta, koji su u prosvjedu peti dan, rekli su da nastavljaju blokadu sve dok ministar Dragan Primorac i rektor Aleksa Bjeliš ne dođu na njihov redoviti večernji plenum s konkretnim prijedlogom zakona o ukidanju školarina za visoko obrazovanje.

"Ne tražimo povrat školarina za studente Filozofskog fakulteta, niti skalp proizvoljno odabranog predstavnika fakultetske uprave, nego potpuno javno financiranje visokoškolskog obrazovanja za sve građane koji zadovolje uvjete upisa", istaknuli su studenti-prosvjednici na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Na sinoćnjem plenumu jednoglasno je odbijena bilo kakva varijanta tradicionalna pregovaranja s Ministarstvom i Sveučilištem, kažu studenti koji tvrde da ministar Primorac odbija izravne razgovore te da od njega još nisu dobili nikakav službeni poziv na pregovore.

O tome hoće li se i u ponedjeljak nastaviti s blokadom nastave bit će odlučeno na nekom od plenuma koji se svakodnevno održavaju na fakultetu. Prosvjednici ističu kako se nadaju da će ih fakultetsko vijeće i dalje podržavati u odlukama.

Prorektor za nastavu Fakulteta političkih znanosti Berto Šalaj potvrdio je da je i danas, drugi dan, blokirana nastava na tom fakultetu. Studenti su danas upadali na predavanja i prekidali nastavu, a Fakultet će u ponedjeljak priopćiti službeno stajalište prema eventualnom produljenju blokade, rekao je.

U službenom priopćenju, objavljenom na internetskim stranicama, studenti Fakulteta političkih znanosti ističu kako "blokada nipošto nije usmjerena protiv uprave Fakulteta". Navode da su solidarizacijom s kolegama s Filozofskog fakulteta željeli postići da se ostvare njihovi zahtjevi, prvenstveno onaj za besplatnim školstvom.

Na internetskim stranicama studenata-prosvjednika Filozofskog fakulteta najavljeno je da će im danas pružiti potporu i studenti zagrebačkoga Pravnog fakulteta koji bi u 17 sati, kako se navodi, s Trga maršala Tita trebali krenuti prema Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš prokomentirao je danas na dodjeli studentskih stipendija blokadu fakulteta rekavši kako bi, iz njegove perspektive, bilo jako dobro da se uvidi kako sada treba uslijediti razdoblje konstruktivnog rada.

Svu pozitivnu energiju i dobre inicijative treba usmjeriti na to da se razriješe brojne dubioze našeg sustava, ustvrdio je Bjeliš.

Rekavši kako nema novih informacija oko studentske blokade fakulteta, dodao je da je sada najvažnije vidjeti kako će studenti dalje usmjeriti svoje aktivnosti.

Izvor: hina/metro-portal

Nema komentara:

Objavi komentar