četvrtak, 30. travnja 2009.

Akademija dramskih umjetnosti u blokadi!

Zagreb: studenti blokirali i Akademiju dramskih umjetnosti
ZAGREB, 30. travnja 2009. (Hina) - Studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti (ADU) danas su blokirali nastavu tražeći besplatno školovanje i ukidanje svih oblika plaćanja visokog obrazovanja.
Studenti ADU-a novinare su izvijestili da se pridružuju Nezavisnoj studentskoj inicijativi za pravo na besplatno obrazovanje te, kao što je slučaj i na ostalim blokiranim fakultetima, uvode opću blokadu nastave uz svakodnevno plenumsko glasovanje o njezinu daljnjem tijeku.
Blokirana je samo nastava, a nastavljaju se ostale aktivnosti na Akademiji - rad referade, knjižnice i drugih služba. Tijekom blokade organizirat će se alternativni model nastave - tribine, filmske projekcije i slični sadržaji o besplatnom obrazovanju.
Studenti ističu da se njihovi zahtjevi za besplatno školovanje izravno odnose i na nastavu na Akademiji, upozoravajući da sustav po kojemu Vlada financira Sveučilište ne omogućava kvalitetnu i funkcionalnu nastavu.
Upozoravaju da je nedostatno financiranje uzrok neispunjavanju propisanih nastavnih planova u zadanim rokovima, te da ADU često zbog nedostatka novca studentima i profesorima ne može osigurati zadovoljavajuće radne uvjete.
"Zbog specifične prirode našeg obrazovnog procesa koji, osim predavanja, vježbi i seminara, uključuje i umjetničku produkciju Akademije radom u ovakvim financijskim uvjetima djelomično gubi svoju svrhu", stoji u studentskom proglasu.
Studenti ADU-a od Vlade traže restrukturiranje sustava financiranja visokog obrazovanja te realno financiranje umjetničke nastavne produkcije na Akademiji, a na solidarnost pozivaju studente i profesore te građane ističući da opće i svima dostupno obrazovanje nije samo u interesu studenata, nego i budućnosti društva.
(Hina)

Nema komentara:

Objavi komentar