petak, 5. lipnja 2009.

Otvoreno pismo javnosti

povodom imenovanja Povjerenstva za izradbu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju


Nezavisna studentska inicijativa za pravo na besplatno obrazovanje od svog je nastanka zahtijevala da Ministarstvo, zajedno s ostalim nadležnim i mjerodavnim tijelima, donese prijedlog zakona o potpuno javno financiranom visokoškolskom obrazovanju na svim razinama, koji bi se prije upućivanja u saborsku proceduru dao na očitovanje svim visokoobrazovnim institucijama.

Unatoč tome, Ministarstvo je osnovalo Povjerenstvo za izradbu promjene zakonske regulative o visokom obrazovanju, i to "na osnovi zaključaka Rektorskog zbora od 28. travnja, kad je predloženo da se pristupi promjeni zakonske legislative o visokom obrazovanju kojom će se definirati novi sustav studiranja i sudjelovanja u troškovima studiranja. Također, svim će se socijalnim kategorijama omogućiti jednak pristup visokom obrazovanju primjenom novog sustava stipendiranja i kreditiranja". Budući da je ovaj prijedlog od njegovog donošenja bio u potpunoj suprotnosti s našim zahtjevima, te samim time odbijen s naše strane, smatramo da se radi o lažnom rješenju koje je samo nastavak dosadašnje politikantske strategije prebacivanja odgovornosti te ignoriranja nezavisne studentske inicijative i njenog cilja - ostvarenja besplatnog školstva za svih. Nejasno nam je, također, po kojem su kriteriju odabrani sami predstavnici sveučilišta i studenata, te zahtjevamo od Ministarstva da se očituje po tom pitanju.

Kako nadležne institucije i dalje pokazuju potpuno nerazumijevanje tog jednostavnog i jasno artikuliranog zahtjeva, možemo samo zaključiti da se radi o tipičnoj demagogiji i pokušaju manipulacije akademskom zajednicom, ali i najširom javnošću. Pozivamo stoga tu istu javnost da ne nasjeda na ovakve pokušaje obmane od strane nadležnih tijela, a njima poručujemo: Ne ispuni li se naš zahtjev za potpuno javno financiranim visokoškolskim obrazovanjem na svim razinama, vidjeti ćemo se opet na jesen!

Nezavisna studentska inicijativa Split

Nema komentara:

Objavi komentar